Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Πως να μεταδώσεις αυτοπεποίθηση στο παιδί σου

 πως να μεγαλώσεις παιδιά με αυτοπεποίθηση, μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση, γονείς και παιδιά,



όλοι παλεύουμε με την αυτοπεποίθησή μας κάθε μέρα. Πολλές φορές μπορεί να χαθεί και αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά μας είτε είναι μικρά είτε είναι έφηβοι και αρχίζουν να αναπτύσσουν την δική τους. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν? Να τα διδάξουμε πως μπορούν να νιώθουν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους.

1)φροντίζουμε να είμαστε καλό πρότυπο, γιατί είτε το συνηδητοποιούμε είτε όχι τα παιδιά επηρεάζονται από εμάς. Αυτά που λέμε πρέπει να ταιριάζουν με αυτά που κάνουμε.

2)δίνουμε θετική ανατροφοδότηση είτε κάτι είναι καλό είτε όχι. Δεν επαινούμε τα παιδιά μόνο όταν κάνουν κάτι καλά. Ακόμα κι αν πάρει για παράδειγμα κακούς βαθμούς, του δείχνουμε τον τρόπο για να βελτιωθεί. Κάνουμε κριτική χωρίς να τα πληγώνουμε.

3)ενθαρρύνουμε την περιέργεια τους. Τα αφήνουμε να κάνουνε ερωτήσεις και να αναπτύξουν την περιέργεια τους. Κάνοντας μαζί τους νέες διασκεδαστικές δραστηριότητες, τα βοηθάμε να εξερευνήσουν νέα πράγματα και χτίζουμε την διαδρομή τους για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες. Δίνουμε χώρο να κάνουν ερωτήσεις και δεν δίνουμε όλες τις απαντήσεις από την αρχή.

4)πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι καλά και αντάμειψες τον εαυτό σου? ο εορτασμός και η συζήτηση για τις δικές μας επιτυχίες στο παιδί είναι ένας καλός τρόπος να μάθουν ότι κάποια πράγματα χρειάζονται σκληρή δουλειά. 

6)ορίστε ρεαλιστικούς στόχους και σπάστε τους σε μικρότερους. Έτσι θα μάθουν κι εκείνα ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται για κάτι μεγάλο αλλά όλα είναι εφικτά αν κάνουν ένα βήμα την φορά.

7)Κανείς δεν τα καταφέρνει πάντα όλα ή με την πρώτη. Οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής και μαθαίνουμε από τις εμπειρίες, χωρίς πάντα να τις ονομάζουμε αποτυχίες.

8)να ζητάς βοήθεια και υποστήριξη όταν δεν μπορείς να καταφέρεις κάτι μόνος σου. Η συνεργασία με κάποιον σ έναν τομέα που γνωρίζει περισσότερα από εμάς, έχει οφέλη και μπορούμε να μάθουμε κι εμείς από αυτόν. Το να δουλεύουμε μαζί με κάποιον πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικό από το να προσπαθούμε για όλα μόνοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου