Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Γιατί τα λουλούδια μας φτιάχνουν τόσο την διάθεση


Την εποχή που ανθίζουν τα λουλούδια είναι καλύτερη και η διάθεσή μας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα λουλούδια βελτιώνουν την συναισθηματική μας υγεία. Η φύση έχει προβλέψει ώστε να μας προσφέρει αντίδοτα στην κακή συναισθηματική μας κατάσταση. Τα φυσικά αυτά αντίδοτα είναι τα λουλούδια, λένε οι ειδικοί του πανεπιστημίου Rutgers, στη Νέα Υόρκη. Τα λουλούδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, αυξάνουν το αίσθημα ικανοποίησής μας από τη ζωή και επηρεάζουν την κοινωνική μας συμπεριφορά θετικά πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε. «Οι άνθρωποι μπορούν να διευθύνουν την καθημερινή τους διάθεση με απολύτως φυσικό τρόπο» υποστηρίζει η καθηγήτρια ψυχολογίας Jeannette Haviland-Jones. Η ομάδα της εξέτασε την συμπεριφορά κάποιων εθελοντών επί δέκα μήνες. Ειδικότερα, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσαν οι άνθρωποι αυτοί όταν τους πρόσφεραν λουλούδια. Όπως αποδείχθηκε, οι ευεργετικές ιδιότητες των λουλουδιών στην ανθρώπινη ψυχολογία και την καταπολέμηση του άγχους ήταν πολλές:
- Τα λουλούδια επιδρούν άμεσα στο πόσο ευτυχισμένος αισθάνεται κάποιος. Ολοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν τα λουλούδια τους με «ειλικρινές χαμόγελο» και «ενθουσιασμό», ενώ αισθάνθηκαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ευγνώμονες. Η αντίδραση αυτή αφορούσε όλες τις ηλικίες.
- Τα λουλούδια επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την θετική διάθεση. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αισθάνθηκαν λιγότερο αγχωμένοι, ανήσυχοι και ταραγμένοι αφού τους πρόσφεραν λουλούδια. Ηταν επίσης πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
-Τα λουλούδια βοηθούν στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όπως αποδείχθηκε, τα λουλούδια βοηθούν στις καλύτερες ενδοοικογενειακές και φιλικές σχέσεις.
Η έρευνα μελέτησε και το που συνηθίζουν να βάζουν τα λουλούδια τους οι άνθρωποι. Συνήθως οι θέσεις αυτές ήταν σε χώρους που είναι προσβάσιμοι σε όλους: το σαλόνι, το χολ και η τραπεζαρία. Αυτό αποδεικνύει ότι τα λουλούδια συμβολίζουν κάτι που μας αρέσει να μοιραζόμαστε με τους άλλους, λένε οι επιστήμονες.
Αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Rutgers, στη Νέα Υόρκη

Πηγή: www.livit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου