Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Η ιστορία του Ελληνικού Καφέ

Αξία ανεκτίμητη και ελληνική!

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες εκδοχές σε «-τσίνο» και αν βγούν, η κλασσική γοητεία του ελληνικού καφέ δύσκολα θα ξεπεραστεί! Ίσως γιατί έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα του έλληνα και η προετοιμασία σου θυμίζει ιεροτελεστία κάθε πρωί.
Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Τουρκοκρατία. Ιδιαίτερα οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και της βορείου Ελλάδας γενικότερα είναι οι πρώτοι όπου συνηθίζουν αυτό το καφέ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Θεσσαλονίκη τον 17ο αιώνα υπήρχαν παραπάνω από 300 καφενεία όπου σύχναζαν Ελληνες και Τούρκοι.Με τον καιρό όμως η πελατεία τους εμπλουτίζεται με περισσότερους Ελληνες και  σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη το 1960 , η συνήθεια μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα.
Μέχρι τις αρχές του 20ου αίωνα  τα καφενεία έκαναν και την δουλεία του καφεκόπτη. Τα πρώτα ειδικά καταστήματα για καφέ τα καφεποιεία που σύντομα μετονομάστηκαν σε καφεκοπτεία, ασχολούνται αποκλειστικά με την εισαγωγή του καφέ, την επεξεργασία και την πώληση.

Από τα πρώτα είναι ο «Οίκος Μπέλκα»,  στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου (σημερινή πλατεία Κοτζιά) και το καφεκοπτείο Ανδρέα Ριζόπουλου, στην ίδια περιοχή. Το 1914 ανοίγει το καφεκοπτείο Μισεγιάννη  Μάστορη στην Σκουφά, ενώ το 1920 το πρώτο κατάστημα Λουμίδη στον Πειραιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου